Marino Wallsten, socialdemokratiskt kommunalråd i Fagersta . Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Marino Wallsten, socialdemokratiskt kommunalråd i Fagersta. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Ny plan ska rusta Fagersta för framtiden

1:26 min

Fagersta kommun inleder nu ett långsiktigt arbete, bland annat för att bryta segregationen i kommunen. Planen kallas "Fagersta 2030".

Planen omfattar en rad områden, säger kommunalrådet Marino Wallsten.

– Det handlar om äldreomsorgen, skolan, bostäder och bostadsbehovet som vi har i Fagersta. Det handlar om utbyggnad av infrastruktur, gång- och cykelvägar i kommunen, för att underlätta pendling, och resecentra.

– Alla de här delarna syftar till att sikta framåt och skapa tillväxtmöjligheter för Fagersta kommun. Här känner vi att vi behöver ha den här långsiktiga planen, säger Marino Wallsten.

Planen sträcker sig alltså ända till år 2030 och vitsen med en så långsiktig överblick är bland annat att bättre kunna sprida på kommunens investeringar så att inte allt kommer samtidigt.

Segregationen är en annan del i det hela, säger Marino Wallsten. Med många nyanlända kommuninvånare har det redan blivit snett.

Många av dem bor i den norra kommundelen och det påverkar framför allt skolan, säger han.

– Det för med sig flera olika delar i skolorganisationen, det krävs mer resurser i form av speciallärare, resurspersonal, stödpersonal, tolkning och så.

– Det får ju en helt annan dimension på den skola som befinner sig i det område där det är som mest nyanlända. Det här behöver vi jämna ut, säger Marino Wallsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista