Hand håller mobiltelefon, i bakgrunden syns hög mobilmast. Foto: Andreas Eriksson/Sveriges Radio.
I framtiden kan det bli nödvändigt med kommunala eller statliga samhällsmaster. Foto: Andreas Eriksson/Sveriges Radio.

Sms till privatpersoner kan bli ny insats vid hjärtstopp

1:08 min

Västerås och Hallstahammar står utanför landstingets satsning på att utrusta räddningstjänsten med hjärtstartare. Sms-larm till civilsamhället kan vara ett alternativ, menar ansvariga.

De flesta andra kommuner i Västmanland har nappat på landstingets satsning, men än så länge inte Västerås och Hallstahammar.

– I Västerås finns redan två ambulansstationer och då är det frågan om det är till nytta att räddningstjänsten också åker på uppdrag, säger Staffan Jansson, ordförande i Mälardalens brand- och räddningsförbund där Västerås och Hallstahammar ingår.

Ett alternativ är istället att civilsamhället är med och tar ansvar för hjärträddning, menar Staffan Jansson och berättar att ett sådant system redan finns i Stockholm. Det bygger på sms-kommunikation.

– I Västerås finns mellan 5 000 - 10 000 sjukvårdsutbildade personer i vår närmiljö. Om det inträffar ett hjärtstopp så sänder man ut ett sms via den mast som ligger närmast hjärtstoppet. De personer som är anslutna kan snabbt hjälpa till.

Ett sådant system skulle kunna vara till mer nytta i Västerås, där det finns många hjärtstartare i civilsamhället, i affärer och på arbetsplatser, säger Staffan Jansson och lyfter också upp vikten av att räddningstjänsten inte blir splittrad på för många arbetsuppgifter.

– Vid till exempel en snabb drunkningsolycka måste våra styrkor vara snabbt på plats. Ju fler andra uppgifter vi åtar oss i samhället, splittrar också förmågan att göra snabba räddningstjänstinsatser. det är därför vi är litet tveksamma att hoppa på det här direkt, utan vi avvaktar och ser, säger Staffan Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista