Människor strövar på Mälarisen / Foto: Michael Gawell - Sveriges Radio
1 av 2
Människor strövar på Mälarisen / Foto: Michael Gawell - Sveriges Radio
Per Fredin är förväntansfull inför söndagens Arosloppet.
2 av 2
Per Fredin är förväntansfull inför söndagens Arosloppet. Foto: Sveriges Radio

Ingen ko på isen för Arosrännet

1:11 min

Det kommer bli en mild och för årstiden varm helg i Västmanland men detta hindrar inte Arosrännet på Mälaren för att gå av stapeln. 

Det är lätt att tro när man ser snön smälta att isen påverkas likadant men enligt Per Fredin, pressansvarig Arosrännet, är isen mycket mer värmetålig än så. 

– Det milda vädret som kommer nu till helgen det påverkar över huvud taget inte isen. Däremot har folk hört av sig och varit lite oroliga kring värmeböljan vi haft sen två veckorna. Men isen är tjock och fin, 25 cm ute på den plogade banan. 

Det lilla orosmoment som funnit dock är att när snön på isen smälter bildas det slukhål vilket Per berättar har förekommit på isen på Mälaren just nu. 

– Man kan fastna med skridskon eller benet. Men de är inte så stora att man ramlar ner utan man kan snubbla och göra sig illa. Dock ska dessa slukhål frusit ihop igen de senaste kalla dagarna. 

Pengarna som loppet samlar in går till föreningen Västerås ideella plogare och Sjöräddningssällskapet.

– Vi känner att vi vill visa uppskattning och ge någonting tillbaka till dessa föreningar som ger oss så fina förutsättningar att åka skridskor på Mälaren och sen hämtar in oss om något skulle gå på tok, säger Per Fredin.  

I nuläget är omkring 100 stycken anmälda till Arosrännet vilket är lite färre föranmälda man har haft än tidigare två år. 

– Vi vet att folk spanar av väderleksprognosen och dyker upp och efteranmäler sig på söndag så vi hoppas på det dubbla. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista