Västerås Stadsbibliotek. Foto: Samira Jonsson/Sveriges Radio.
Västerås Stadsbibliotek. Foto: Samira Jonsson/Sveriges Radio.

Stadsbiblioteket firar 60 år

1:03 min

1956 öppnades Stadsbiblioteket i Västerås, det innebär 60-års jubileum i år. Och trots konkurrens med internet så står sig biblioteket bra, menar Eva Matsson som är bibliotekschef.

– Vi har över 2 000 besökare varje dag, och många dagar ännu fler. Det finns en viss tendens till att det sjunker, men det är fortfarande väldigt många besök, säger Eva Matsson.

– För 60 år sedan då biblioteket öppnade var det ju inte så många, men det ökade fantastiskt mycket första åren, och biblioteken har ju varit och är fortfarande oerhört viktiga för västeråsarna. Många använder också biblioteket digitalt, säger hon.

För några år sedan var det på tapeten att flytta biblioteket, hur ser det ut med det i dag?

– Det finns en plan att vi ska se över lokallösningen för biblioteket i framtiden, den utredningen har inte riktigt kommit igång ännu men det finns en intention att vi ska se över det. Men personligen hoppas jag inte att man flyttar, jag är väldigt förtjust i just den här byggnaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista