Mansour Nozhatzadeh, vd för vårdföretag.
Mansour Nozhatzadeh, vd för vårdföretag. Foto: Ludvig Drevfjäll/Sveriges Radio.

Sjukvårdskris - men ljus jobbmarknad inom vården

Vd för vårdföretag: Behöver anställa 30 till sommaren
1:41 min

Behovet av vårdpersonal är skriande. Därför försöker Arbetsförmedlingen i Västerås locka fler att utbilda sig till vårdyrken. Man vill även locka unga arbetsökande till skolvärlden, där behovet av arbetskraft också är stort.

Satsningen på vårdyrkena görs tillsammans med Landstinget Västmanland och andra vårdgivare.

Enligt Mansour Nozhatzadeh, vd för ett privat omsorgsföretag i Västerås, behöver de anställa ett 30-tal undersköterskor inför sommaren för att täcka upp för semestrarna.

Arbetskraft som han hoppas kunna hitta bland de sistaårselever som går en omsorgsutbildning och ska ut i arbete efter examen.

Men, liksom sina kolleger i den pressade sjukvårds- och omsorgsbranschen, ser han ett stort behov av att nyanställa för att kunna klara framtiden.

– Vi är optimistiska, sedan har vi en stor rekryteringsmässa på gång i mars. Vi vill att så många som möjligt ska förstå att jobba med äldre är ett av Sveriges viktigaste uppdrag, säger Mansour Nozhatzadeh.

Under veckan kommer ett antal träffar att hållas i arbetsförmedlingens lokaler i Västerås.

Träffarna riktar sig till arbetssökande, som man nu hoppas ska bli inspirerade att söka sig in i omsorgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".