Grävmaskin gräver ner fiberkabel
Grävmaskin gräver ner fiberkabel. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio.

Viktigt att gräva ner fiberkabeln ordentligt

"40 centimeter ska det ner i backen"
0:50 min

Allt fler väljer att dra in fiberkabel till sina hus och det grävs på många håll i Västmanland just nu. Men det gäller att det blir ordentligt gjort för att kabeln inte ska bli avgrävd.

Det är viktigt att fiberröret inte grävs ner för grunt.

 – 40 centimeter ner i backen ska det, och det är de anvisningar vi ger till både privatpersoner som gräver på sin egen tomt och entreprenörer som gräver åt oss i gatan, säger Thomas Engström som är teknik- och driftchef på Fibra, före detta Mälarenergi Stadsnät, som har hand om stadsnätet i Västerås.

Det förekommer att entreprenörer gräver för grunt för att hålla sina egna kostnader nere och tjäna snabba pengar. 

 – Det som kostar är hur djupt du gräver; varje skoptag du tar för att komma ner. Tyvärr är det det som ibland gör att man försöker gå grundare än man behöver, säger Thomas Engström.

Om kabeln grävs av kan det bli dyrt att åtgärda, så det gäller att komma överens med entreprenören om vem som ska stå för den kostnaden innan man börjar arbetet, råder Thomas Engström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".