Hans Anundi, enhetschef på Ambulanssjukvården i Västerås
Hans Anundi, enhetschef på Ambulanssjukvården i Västerås Foto: Foto: Terje Lund/Sveriges Radio

Säkerheten är viktig vid uttryckningar

3:23 min

Även om säkerheten är viktig så måste man hjälpa de som är i nöd, säger Hans Anundi som är enhetschef på Ambulanssjukvården i Västerås apropå Amanda Agestavs tweet om att stoppa ambulanser till att åka till oroliga bostadsområden.

Det var i helgen som Amanda Agestav, kristdemokrat och kommunalråd i Västerås, twittrade budskapet "Sluta skicka ambulanser till Tensta och de områden där inte säkerheten för blåljuspersonalen kan garanteras".

Det här skrev Agestav efter lördagens händelse i just Stockholmsförorten Tensta där en ambulans blev attackerad av en eller flera gärningsmän som Amanda Agestav reagerade.

Hans Anundi, enhetschef på Ambulanssjukvården i Västerås, säger att oroligheter som den i Tensta diskuteras bland hans personal.

– Visst diskuteras det här. Man känner en oro att det ska komma hit men vi är ju förskonade från det just nu.

Hur ofta måste ni ta hjälp av polisen när ni åker ut på larm?

– Det blir ett par gånger i veckan. Men då handlar det inte om att ambulansen blivit vandaliserad utan det kan handla om andra ärenden. Det skulle kunna vara droger inblandat, att patienten är stökig och våldsam och därför behöver poliseskort.

Hur arbetar ni med säkerhetstänkandet?

– Vi gör det hela tiden, oavsett vilket jobb vi åker ut på så måste man alltid tänka på säkerheten. Man måste alltid ha det i bakhuvudet, säger Hans Anundi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista