Ann-Louise Molin Östling, ordförande i Individ- och familjenämnden i Västerås. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.
Ann-Louise Molin Östling, ordförande i Individ- och familjenämnden i Västerås. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Tufft för Västerås att hitta bostäder till nyanlända

1:35 min

Bostadsbristen gör det svårt för Västerås Stad att hitta bostäder för nyanlända.  Under 2016 ska Västerås ordna bostad åt 258 personer som fått uppehållstillstånd.

– Vi måste ju se till att vi ska klara den här situationen och för mig är det oerhört viktigt att inte grupper ställs mot varandra, säger Ann-Louise Molin Östling, ordförande i Individ- och familjenämnden i Västerås.

– Men vi ser att vi har en bostadsbrist och det har vi haft länge så att det kommer att krävas stora insatser från vår sida för att klara det här.

Bostadsbristen i landet gör att tusentals nyanlända till Sverige sitter fast på Migrationsverkets flyktingförläggningar, trots att de har uppehållstillstånd.

En ny lag från den 1 mars gör därför att kommunerna blir skyldiga att ta emot nyanlända och ordna bostäder åt dem.

Förra året åtog sig Västerås Stad att ordna bostad åt 40 nyanlända, men i år när kommunen inte kan förhandla om antalet längre blir det 258 personer.

Västerås stad har ett avtal med fastighetsägare som upplåter bostäder för sociala ändamål. Men bara en del av dem går till nyanlända och kommunen får färre lägenheter än man önskar på det här sättet, 200 om året är målet men förra året blev det bara 95 lägenheter.

Nyanlända är en av flera grupper som behöver bostäder och att kommunen nu bland annat ser över om man kan hitta lokaler som går att bygga om till bostäder, säger Ann-Louise Molin Östling.

– Vi har ju ett jättestort behov av att bygga nya lägenheter i Västerås.

– Så att prata om att bara bygga för en grupp blir ju väldigt tokigt, om jag säger så, utan vi ser ju att det är ett stort behov av lägenheter för många olika grupper i Västerås, säger Ann-Louise Molin Östling till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista