Polishuset i Västerås
Mannen omhänderstogs för berusning av polisen i Västerås. Foto: Ida Nilsson/Sveriges Radio.

JO-kritik mot polisen efter att berusad inte fick ringa hem

En man som omhändertagits för berusning av polisen i Västerås fick inte möjlighet att underrätta sin fru. Därför kritiseras polisen av Justitieombudsmannen, JO.


Mannen skriver i sin JO-anmälan att han visste att hustrun skulle bli mycket orolig. Därför bad han att själv få ringa sin fru eller att poliserna skulle kontakta henne.

Men enligt mannen tog polisen ifrån honom hans mobiltelefon och vägrade att kontakta hustrun.

Hon försökte ringa sin make 16 gånger under natten och morgonen, enligt anmälan.

Polismyndigheten skriver i sitt svar att poliserna inte uppfattat något önskemål från mannen att få kontakta frun och att de omhändertog mobiltelefonen av säkerhetsskäl.

Justitieombudsmannen Cecilia Renfors skriver i sitt beslut att Polismyndigheten på eget initiativ borde ha tagit upp frågan om att underrätta någon anhörig - oavsett om mannen själv begärt det eller ej. Dessutom borde man ha dokumenterat det.

Och om ordnings- eller säkerhetsskäl hindrade att mannen själv kontaktade sin fru skulle polisen ha ha erbjudit honom att kontakta henne, menar JO, och skriver:

Av utredningen framgår att detta inte skett, vilket dåvarande Polismyndigheten i Västmanlands län ska kritiseras för.

Händelsen inträffade i november 2014. Sedan dess, den 1 november 2015, har nya föreskrifter och allmänna råd om polisarrester börjat gälla.

Där står bland annat att den intagne som huvudregel ska få skriftlig information om sina rättigheter och skyldigheter samt att det ska dokumenteras att informationen har lämnats.

Detta välkomnas av Justitieombudsman Cecilia Renfors, som tillägger:

Jag vill dock framhålla vikten av att Polismyndighetens personal informeras om de nya föreskrifterna och får utbildning om de bestämmelser som gäller i fråga om den som är intagen i en polisarrest.

Därmed avslutar JO ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".