Micke Hjorth, ledare för Västerås Hockey A-Damlag
Micke Hjorth, ledare för Västerås Hockey A-Damlag Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio

Inget krav på sjukvårdspersonal när VIK Hockeys damer spelar

0:54 min

Kraven på matchläkare eller en ambulans är inte desamma för en ishockeymatch i damernas riksserie som det är under en herrmatch.

Det visar en granskning som SVT Västernorrland har gjort.

VIK Hockeys damlag spelar i division 1, och trots att det har förekommit tuffa tacklingar som inneburit så pass allvarliga skador att damerna fått en hjärnskakning finns det ingen tillgång till läkare och ambulans på plats under deras matcher.

– Skulle det inträffa en skada då ringer vi på akutnummer och så får ambulansen komma hit. Vi försöker se till att det finns någon som är sjukvårdskunnig i ledarteamet eller i omgivningen men det är inte alltid att den är på plats, säger Micke Hjorth som är ledare för Västerås Hockeys A-Damlag.

– Nu har vi lite tur som har en före detta brandman hos oss som kan ta de värsta grejerna men det finns ju mardrömsscenarior som vi inte kanske klarar av att hantera.

Hur ser du på att det inte finns det här kravet i damettan som det gör för herrarna?

– Visst kan man spela ut jämställs-kortet men det är ju upp till Svenska ishockeyförbundet att sätta de bestämmelserna kan jag tycka och det har man inte gjort. Sedan är det så klart en resursfråga för klubbarna att ha den kompetensen på plats, säger Micke Hjorth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista