Bakterieodling med bakterier som producerar avermektiner.
Foto: Foto: Sara Sällström

Penicillin kan sluta fungera - fler kan dö

"Oavsett hur väl man mår så kan man drabbas av svåra bakteriella infektioner"
1:07 min

Nu verkar det som att Sverige tagit det sista steget innan vi har bakterier som är resistenta mot alla bakterier.

Forskare har upptäckt två fall av bakterier i Sverige som är resistenta mot den antibiotika som används när inget annat hjälper.

Karin Tegmark-Wisell som är avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten berättar vad som väntar om den här utvecklingen med resistenta bakterier fortsätter.

– Blir det så att antibiotikaresistensen växer så snabbt som den gör just nu även under de kommande åren och vi inte kan få fram nya antibiotika så hamnar vi i en situation då tiden kommer ikapp oss och då blir det allvarligt.

Blir det som 1800-talet igen där folk kommer att dö utav bakteriesjukdomar?

– Nja, på sätt och vis ja. Men vi har en annan situation idag, vi har vacciner och en bättre hälsostatus i befolkningen. Det blir inte riktigt som på 1800-talet men oavsett hur väl man mår i sin hälsa så kan man likväl drabbas av svåra bakteriella infektioner. Så på sätt och vis blir det som på 1800-talet, vi kan inte längre behandla infektioner och man kan dö som följd men vi har ett bättre läge eftersom vi har vacciner och mår generellt bättre i befolkningen, säger Karin Tegmark-Wisell.

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S), från Västmanland, ser allvarligt på de fynd av bakterier som visat sig motståndskraftiga. I dag diskuterar han antibiotikaresistens med EU:s hälso- och jordbruksministrar i Amsterdam.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".