Fatin Salih
Fatin Salih Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.

Tung flytt från Mälarcampingen

1:31 min

Nu måste de asylboende som de senaste månaderna har bott på Mälarcampingen i Västerås flytta. Campingen ska återgå till sin normala funktion som planerat.

Fatin Salih och hennes familj kom till Sverige och Västerås för fyra månader sedan. I Syrien gjorde kriget att de var tvungna att flytta hela tiden och nu har de äntligen hittat en lugn plats på Mälarcampingen berättar hon.

– Det känns inte alls bra. Vi är så trötta på att flytta. I Syrien var vi tvungna att flytta hela tiden och vart vi än kom var det krig och då var vi tvungna att flytta igen. Vi trivs så bra på Mälarcampingen med våra små stugor.

Än så länge vet hon inte vart hon och familjen kommer att bo eller när de kommer att flyttas dit. Och det stressar henne, säger hon.

– Det känns jobbigt, säger hon.

Vi har tidigare berättat att det sen i höstas bor asylsökande på Mälarcampingen i Västerås, men från och med sista april kommer alltså alla som bor där att flyttas i och med att campingen öppnar upp för campinggästerna.

Migrationsverket hoppas på att kunna fixa nya boenden i närområdena åt de asylsökande i närområdet, men än så länge är det inte klart vart alla ska bo.

På Mälarcampingen har alla boende kommit väldigt nära varandra, berättar Fatin Salih och den närheten har resulterat i en stor trygghet säger hon.

Samtidigt berättar hon att hon hört mycket historier om att det kan vara mer våldsamt på andra ställen - både stökigare på boendet och mer hot utifrån - och eftersom hon tycker att det varit så lugnt på boendet där hon bor nu så hoppas hon att hon och familjen kan känna sig lika trygga även på nästa boende.

– Vi hoppas att vi kommer vara trygga, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista