På söndag gifter sig Emelie med sin Kalle.
På söndag gifter sig Emelie med sin Kalle. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio.

Emelie får sin Kalle på Alla hjärtans dag

"Min mor och far kunde inte hålla tårarna inne"
3:17 min

På söndag är det Alla hjärtans dag och många passar på att fira kärlekens dag med att gifta sig. På senare år har det blivit vanligare att kyrkor och även andra ställen erbjuder så kallades "drop in"-bröllop, en lite enklare och snabbare variant att gifta sig.

På söndag är det dags för Emelie att efter 12 år få sin Kalle, då de bestämt sig för att gifta sig i Kumla kyrka utanför Sala.

– Vi har pratat om att vi ska gifta oss, någon gång. Men hur visste vi inte. Så började vi prata om det på jobbet där två kollegor gift sig, varav en på ett "drop in"-bröllop förra året. Jag tyckte det verkade så smidigt och så exploderade alla på jobbet och helt plötsligt stod jag där med hindersprövningen i handen. Så ringde jag hem till min kära sambo och frågade om vi skulle gifta oss, så jag friade på telefon, säger Emelie.

Emelie och Kalle träffades 2004 och har nu varit tillsammans i tolv år. Tillsammans har de två barn, 6-åriga Agnes och 4-åriga Viktor. Tankarna på att gifta sig har funnits länge men de har aldrig kommit till skott, förrän nu.

De två kollegorna på Emelies jobb som gift sig startade övertalningen och så var bollen i rullning. Efter lite diskussion så bestämde sig Emelie och Kalle för att gifta sig, då var det tolv dagar kvar till bröllopet och planeringen drog igång direkt.

– Det blev lite stressigt efter att vi bestämt oss. Mina kollegor tog med sina klänningar och så skulle det beställas ring och blommor. Min sambos, eller min blivande man, hans kostym har han inte hunnit prova än.

Efter tolv år är det då äntligen dags för Emelie och Kalle, ett bröllop som blir lite annorlunda.

– Ja, det blir lite speciellt men ändå känns det ganska skönt att det inte är så stort. Bara de närmsta är med.

Var det så här du hade tänkt dig att ditt bröllop skulle bli?

– Jag hade nog tänkt mig ett jättestort bröllop men vi kände att efter barnen och allt så kändes det bra med något lättare.

Hur reagerade då släkt och vänner när de tolv dagar innan fick höra att det skulle bli bröllop?

– Alla är jätteglada och tycker att det var på tiden. Min mor och far kunde inte hålla tårarna inne. Alla är jättepositiva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".