Länsidrottschef Maria Engelfeldt / Foto: Liselotte Karlsson SR
Länsidrottschef Maria Engelfeldt / Foto: Liselotte Karlsson SR

Fler idrottsledare bör utbildas i HLR

2:58 min

Det ställs inga krav på länets idrottsledare och tränare när det gäller vårdkunskap som hjärt- och lungräddning. Västmanlands idrottsförbund som utbildar ledarna vill därför nå ut till fler. 

– Det finns inga krav utan varje förbund bestämmer sina riktlinjer både när det gäller ungdomsverksamheten och på tävlingsverksamheten. Sedan finns vi som stödorganisation och prata om vikten av att ha den här kunskapen med sig, säger Maria Engelfeldt, distriktsidrottschef på Västmanlands idrottsförbund & SISU idrottsutbildarna.

För Västmanlands idrottsförbund är det inte aktuellt att ställa krav på att ungdomsledare till exempel ska ha vårdkunskaper. Detta eftersom det oftast är frivilliga som engagerar sig i idrottsföreningarna. Kraven kan skrämma bort de ideella krafterna, menar Maria Engelfeldt. 

– Det är en balans vi kan ställa på ledare. Men det är en viktigt del för oss att lyfta upp HLR-utbildningarna, säger hon.

Enligt Maria Engelfeldt har beredskapen bland länets ledare och tränare blivit bättre men det är många ledare som är engagerade. 

– Vi kan absolut nå ännu fler om det här, säger hon. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista