SOS Alarm informerar
SOS Alarm informerar

Fler använder 112 i Europa

0:51 min

Varje år den 11 februari uppmärksammas 112-dagen i hela Europa. Syftet är att öka kunskapen kring nödnumret 112 och informera om att det fungerar i hela Europa.

Nödnumret 112 fungerar även i alla EU-länder. Det är avgiftsfritt att ringa 112 både i det fasta telefonnätet och i mobiltelefonnätet.

Till skillnad från Sverige har man i många EU-länder även andra nödnummer, men det räcker att man kommer ihåg nödnumret 112 i alla EU-länder för att hamna rätt.

För att göra nödnumret 112 känt i hela Europa har Europeiska kommissionen tillsammans med Europaparlamentet och Europarådet sedan 2009 utsett den 11 februari till europeisk 112-dag.

Tillsammans med flera frivilligorganisationer har SOS Alarm spridit information om 112-dagen och nödnumret genom åren.

Den ökade flyktingströmmen till Sverige har märkts av på flera håll i samhället, även hos SOS Alarm, där man ser att nödnumret 112 påverkats under det senaste året.

– Bland annat ser man att antalet personer som ber om tolkhjälp vid nödsamtal har ökat stort ökat ytterligare till 3 353 samtal från föregående års 1595 antal samtal, säger Anders Klarström, Presschef SOS Alarm. 

Det finns sedan en tid tillbaka chans att få tolkhjälp när man ringer 112 i Sverige. 

– Det blir fler och fler flyktingar som kommer till Sverige som inte kan svenska eller engelska och då har vi infört en tolkfunktion och man kan få hjälp med uppåt 200 olika språk.

Därtill har fler internationella samarbeten inletts än tidigare. Behovet av att kunna koppla samtal till andra europeiska länders nödnummer har ökat i samband med flyktingkrisen.

– Vi har under året sett många exempel på flyktingar i Medelhavet som kontaktat svenska släktingar som sedan har kontaktat oss. Genom europeiskt samarbete kan vi nu kontakta andra utländska nödorganisationer, berättar Maria Khorsand, VD SOS Alarm. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista