Sala silvergruva (Drottning Christinas schakt) / Foto: Michael Gawell SR
1 av 2
Sala silvergruva (Drottning Christinas schakt) är ju orsaken till att temat för festivalen blir just silver. Foto: Michael Gawell, Sveriges Radio
Lights in Alingsås, ljusfestival 2015, Under the boardwalk
2 av 2
En bild från festivalen Lights in Alingsås 2015, ljussättningen "Under the boardwalk". Workshop Head Anna Sbokou. Foto: Patrik Gunnar Helin

Sala kan få silverfestival

1:46 min

Sala kommer med mycket stor sannolikhet att få en silverfestival. Kommunen har gett sitt stöd till ett medborgarförslag om en stor festival som ska sätta Sala på kartan.

Förslaget kommer från föreningen Ideell Kultur i Sala, där Agne Furingsten sitter i styrelsen.

–Varje kommun behöver tydliggöra sig själv och kunna visa upp sig för en större allmänhet än de som bor i kommunen, säger han.

Det här kallas ”Place Marketing” och handlar om att lyfta fram det som är unikt för en viss kommun och spinna vidare på det temat, säger han.

Inspirationen till silverfestivalen kommer från Alingsås, där kommunen sedan flera år varje höst arrangerar festivalen "Lights in Alingsås", där världsberömda ljuskonstnärer under en månads tid lyser upp stadens byggnader och parker. Denna festival lockar många besökare.

För Salas del var ju silver-temat självklart, säger Agne Furingsten. För att festivalen ska bli en succé och nå igenom mediabruset så är det viktigt att kunna locka några nationellt och kanske internationellt välkända silverkonstnärer, säger han. I övrigt är det bara fantasin som sätter gränser och Agne Furingsten ger några exempel.

–Man kan koppla det här till Silver Strings, det vill säga ett musikevenemang.

–Man kan ha en talar-festival, ”att tala är silver men tiga är guld”, om man ska skämta till det lite grann, säger Agne Furingsten.

Kommunstyrelsen i Sala har sagt ja till initiativet till en årligt återkommande silverfestival och gav Kultur- och fritidsnämnden i uppdrag att presentera ett förlag till projektorganisation och budget. Det ska göras i nära samarbete med Sala Silvergruva och föreningen Ideell Kultur i Sala. Agne Furingsten är nöjd över stödet.

–Det känns väldigt, väldigt bra men samtidigt kan man säga att vi har nog räknat med det skulle bli så eftersom vi tycker att det här är en bra idé, säger Agne Furingsten till P4 Västmanland.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista