Klassrum
Foto: Berit Roald/TT.

Förstelärare i Västerås slipper tidsbegränsade anställningar

1:36 min

Förstelärartjänsterna i Västerås Stad ska bli tillsvidareanställningar, istället för tidsbegränsade anställningar, som de varit hittills. Det är lärarfacken och arbetsgivaren (kommunen) överens om.

– Det är en bättre anställningsform förstås för dem som är anställda och har de här tjänsterna att man ska veta att det är en tjänst som man har tills man väljer att göra någonting annat och inte något som kan gå ut inom ett eller två år, säger Carin Lidman, socialdemokratisk ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Förstelärar-reformen infördes 2013. Tanken är att speciellt skickliga lärare ska få särskilda uppgifter såsom att ansvara för ett visst ämne på sin skola, coacha andra lärare med mera, och då får de ett lönetillägg via statliga pengar.

Förstelärarna i Västerås är anställda lärare på olika skolor, men deras tjänster som just förstelärare har hittills varit tidsbegränsade, på grund av oklarhet kring hur länge stadsbidraget till förstelärare ska gälla.

– Jag tror att det här stadsbidraget kommer att finnas kvar under överskådlig tid. Möjligen att ett så kallat riktat stadsbidrag går över till ett generellt, men pengarna kommer absolut att finnas kvar, det finns det blocköverskridande överenskommelser om, säger Carin Lidman.

Vid terminsstarten i augusti i år går visstidsanställningarna ut för de omkring 170 förstelärarna i Västerås. Och redan nu inom kort får alla som vill ha de nya tillsvidaretjänsterna som förstelärare från och med i höst, börja söka.

Så det är inte säkert att den som har en förstelärar-tjänst idag kommer att få ha det även i fortsättningen?

– Ja, mycket talar ju för att man får behålla sin tjänst men rent formellt är det så att man måste söka om sin tjänst som man har haft som visstidstjänst då, så att det blir en tillsvidaretjänst, säger Carin Lidman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista