Mårten Lundgren, Lärarnas Riksförbund i Västerås
Mårten Lundgren på Lärarnas Riksförbund i Västerås. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Facklig glädje över tillsvidaretjänster för förstelärare

"Jag tycker att det är jättebra"
1:33 min

Lärarfacken gläds över att förstelärar-tjänsterna i Västerås Stads skolor ska bli tillsvidaretjänster istället för tidsbegränsade anställningar. Mårten Lundgren, kommunombud på Lärarnas Riksförbund i Västerås, är glad idag.

– Jag tycker att det är jättebra. Det här är någonting som vi egentligen ville hela tiden. Det här med att det var visstidsanställningar från början, det var en lösning som vi tyckte var praktisk till att börja med innan det hade tagit sin form och vi tog för givet att det skulle bli tillsvidaretjänster så att nu är vi där och vi tycker att det är jättebra, säger Mårten Lundgren, kommunombud på Lärarnas Riksförbund i Västerås.

Men det gick inte alldeles smärtfritt att få igenom det här?

– Nej, först hade vi olika åsikter, vi och arbetsgivaren (kommunen) så vi tog en förhandling och en förhandling till och arbetsgivaren var inne på vårt spår till slut, och det tycker vi är bra att arbetsgivaren kunde tänka om och tänka som vi och se fördelen med tillsvidaretjänster.

Sedan förstelärarreformen infördes 2013 har det bara funnits tidsbegränsade anställningar som förstelärare på Västerås Stads skolor. Det här har berott på att det inte varit klart hur länge det kommer att finnas ett statligt bidrag som betalar lönetillägget för förstelärarna.

Men från och med i höst blir det ändring. Vid terminsstarten i augusti i år går visstidsanställningarna ut för förstelärarna i Västerås.

Då blir det istället tillsvidareanställningar, men de tjänsterna går inte automatiskt till dem som är förstelärare idag, utan alla måste söka om sina tjänster.

– Det är ju en följd av att det har varit visstidsanställnigar, då blir det ju så att de måste ju utlysas igen. Dessutom så är det så att det behöver ändras lite grand, det har varit lite för många på vissa ställen och för få på andra ställen så man behöver röra om lite grand och det har vi förståelse för att arbetsgivaren vill göra, säger Mårten Lundgren.

Även Lärarförbundet är positiva till förändringen, och har varit med och drivit frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".