Polishuset Västmanland. Foto: Ida Nilsson/SR Västmanland.

Facket kritiserar polisens externa kommunikation

0:58 min

I höstas kritiserades polisernas arbetsmiljö i region mitt, där Västmanland ingår, av facket. Nu pratar politiker och polisledningen om att satsa på områdespoliser, exempelvis på Bäckby. Men det behövs fler poliser, prioriteringar räcker inte, enligt Polisförbundet i Västmanland.

– Det är en prioritering som görs, och per definition innebär det att man väljer bort någonting annat. Och det är precis det man kommer att göra, välja bort någonting annat för att prioritera områden som bland annat Bäckby, säger Ralf Andersson som är ordförande för Polisförbundet i Västmanland.

Han menar att oavsett hur man prioriterar så är det för få poliser.

– Ingen prioritering eller organisationsförändring kan göra något åt det faktum att vi konstant är underbemannade.

Han kritiserar också polisens sätt att kommunicera utåt.

– Jag tror att vi har ett stort systemfel i att polismyndigheten själv lägger ner otroligt stora pengar på en extern kommunikation över att allt går bra och att allt funkar. Och det är därför vi har 200 kommunikatörer i polismyndigheten Sverige, och har också betalat en PR-byrå miljoner för att tala om hur bra omorganisationen är.

– Lägger man ihop de pengarna så skulle det räcka till väldigt många områdespoliser både på Bäckby, Råby och Pettersberg, och framförallt skulle politikerna få ett bättre beslutsunderlag i de prioriteringar de gör - polis kontra vård och omsorg och där är jag inte riktigt nöjd, säger Ralf Andersson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista