Gravida magar.
1 av 2
Gravida magar. Foto: Hasse Holmberg/TT.
Björn Carlsson överläkare. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Överläkare Björn Carlsson. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Kejsarsnitten ökar i Västmanland

1:50 min

Kejsarsnitten blir allt fler i Västmanland. Orsaken är att det nu finns fler nyanlända gravida kvinnor från länder där det är mer vanligt med kejsarsnitt.

14,5 procent av samtliga förlossningar i Västmanland genomfördes med kejsarsnitt förra året. 

På förlossningsavdelningen på sjukhuset i Västerås ser man tecken på att kejsarsnitten ökar.

– Den siffran kommer att öka nu. Alltfler kvinnor som kommer har gjort två kejsarsnitt i sitt hemland och då blir det ett kejsarsnitt även här, så det kommer att öka, säger Björn Carlsson, förlossningsöverläkare på kvinnokliniken.

I Västmanland låg kejsarsnitten under några år kring 16 procent, för att sedan minska något.

Att kejsarsnitten ökar igen är en utveckling åt fel håll, menar Björn Carlsson:

– En operation innebär en risk. Både för kvinnan i sig, men även för fostret. För att göra ett kejsarsnitt så ska det finnas medicinska indikationer.

– Sedan kan det finnas en förlossningsrädsla och det är en medicinsk indikation det också, säger Björn Carlsson till P4 Västmanland.

Även om det krävs en medicinsk indikation för kejsarsnitt i Sverige så har inte kvinnokliniken mycket att välja mellan om en gravid kvinna redan har gjort flera kejsarsnitt.

– Vi kräver en indikation för att göra ett operativt ingrepp, medan det i andra länder räcker med att man vill, eller att man betalar, så får man göra kejsarsnitt.

– Det leder ju till att många av de här kvinnorna är snittade både en, två och tre gånger i sitt hemland.

Har en kvinna redan genomgått flera kejsarsnitt så är det för riskabelt att föda vaginalt, enligt Björn Carlsson:

– Är man snittad en gång så får man genomgå en vaginal förlossning. Men är man snittad två gånger så är riskerna för stora vid en vaginal förlossning. Risken är att livmodern ska spricka, till exempel, och då blir det kejsarsnitt.

Av alla förlossningar i Sverige år 2014 låg andelen kejsarsnitt på 17,7 procent. Siffran var något högre bland förstföderskor: 19,7 procent.

Det finns en stor variation mellan landstingen hur vanligt det är med kejsarsnitt. I topp ligger Stockholm med 21,6 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista