Johan Sköld, domkyrkokaplan i Västerås. Foto: Mattias Forsberg/Sveriges Radio
Johan Sköld, präst i domkyrkan i Västerås. Foto: Mattias Forsberg/Sveriges Radio

Drop in-vigslar i Västerås domkyrka

1:13 min

För de som går i giftastankar finns det under Alla hjärtans dag möjlighet att drop in-gifta sig i Västerås domkyrka. En typ av giftermål som blivit allt mer populär.

Prästen Johan Sköld berättar att det är tre präster och två musiker som kommer stå redo för att ta emot par mellan klockan 13 och 16 på Alla hjärtans dag.

– När paren kommer till domkyrkan möts de av personal och de får då lämna över sin hindersprövning. Är det många som kommer så ställs de i kö. Men troligtvis kommer paren tas om hand av en präst så fort som möjligt för att gå igenom gudstjänsten.

Många väljer att ha påkostade och välplanerade bröllop. Varför tror du att vissa väljer att drop in-vigas?

– Det finns en outtalad förväntan om att en vigsel ska vara på ett visst sätt. Svenska Kyrkan tycker att det är viktigt att visa att en vigsel är en vigsel, oavsett hur mycket kläder man köper eller hur mycket mat man äter. Vigselakten har precis samma helighet ändå.

Det är tredje året i rad som det går att drop in-vigas i domkyrkan på Alla hjärtans dag.

– Det var åtta par som vigdes här förra året. Så det är populärt, säger Johan Sköld.

Det finns fler chanser att vigas på det här sättet under året, bland annat i samband med Pride under Cityfestivalen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista