Lena Sars och Martina Ågren hygiensjuksköterskor.
Lena Sars och Martina Ågren hygiensjuksköterskor. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Utbildar hemtjänsten i vårdhygien

1:07 min

Skärpta hygienregler inom hemtjänsten gör att behovet av utbildning ökat. Det är arbetsgivarens ansvar att personal inom hemtjänst och omsorg har kunskap om basala hygienregler.

Utbildar personalen i hygien det gör Landstinget Västmanlands hygiensjuksköterska Martina Ågren på Vårdhygien.

– Vi jobbar fortlöpande med det här grundläggande och vi gör mycket hygienronder. Det vi ska göra nu under våren, det är att den här reviderade författningen "basala hygienrutiner" också gäller mot hemtjänst och omsorg. Så den delen har vi lagt för att utbilda i verksamheterna, säger Martina Ågren.

De skärpta hygienreglerna som trädde i kraft vid årsskiftet omfattar idag alla som jobbar inom vård och omsorg.

Det finns en rad rutiner som ska följas och för landstingets två hygiensjuksköterskor, som är de som via ett avtal med länets tio kommuner hjälper personalen med hygienfrågor, så är det många kommuner nu som vill ha utbildning, säger hygiensjuksköterskan Lena Sars.

– Det är ju så att det här med vårdhygien är viktigt oavsett vilken vårdgivare man har. Resistenta bakterier finns inte bara på våra sjukhus, de finns ju också i andra vårdformer och därför är det viktigt att jobba mot alla, säger Lena Sars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista