Närbild på en hand som håller i en lite skål med mänskliga embryon. Foto: TT
En liten skål med mänskliga embryon. Foto: Richard Drew/TT.

Ny lag hjälper ensamstående att få barn

"Riktlinjer ska tas fram"
3:37 min

Från första april kommer ensamstående kvinnor att kunna söka sig till fertilitetsmottagningen i Västerås för att få hjälp med att skaffa barn via insemination. Detta när ny lag träder i kraft. 

– Den stora skillnaden med den här lagen är ju att ensamstående kvinnor kommer att ges möjligheten till insemination och provrörsbefruktning och det är ju en skillnad mot hur det ser ut idag, då endast par som får genomgå de här behandlingarna, säger Marcus Gry, enhetschef för enheten för epidemiologi och metodstöd på Socialstyrelsen.

Den första april träder alltså den nya lagen i kraft som godkänner att ensamstående kvinnor får skaffa barn via insemination eller provrörsbefruktning.

Socialstyrelsen beräknar att förändringen kommer att beröra 800 kvinnor varje år. Det är så många som idag reser till Danmark för att låta sig insemineras. 

När förslaget var ute på remiss handlade diskussionen om huruvida man skulle ställa hårdare krav på ensamstående jämfört med par men det ska inte finnas några sådana anvisningar med i lagförslaget, enligt Marcus Gry.

– När jag har läst igenom det lagförslag som antogs så gör man ingen skillnad. Det är upp till behandlande läkaren att avgöra frågan om den här personen ska få genomgå behandlingen, säger han. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".