Operation pågår.
Det är svårt att veta vilka vårdgivare som är bättre eller sämre. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Svårt att jämföra olika vårdgivare

0:57 min

Om landstinget inte klarar av att ge vård inom en viss tid, så har man som patient rätt att söka vård hos andra vårdgivare. Men det är svårt att veta vilka som är bra menar SKL. 

Ett av de vanligaste ingreppen som länsbor gör, och där andra vårdgivare går in och opererar, är höftledsoperationer. Men på ortopedkliniken i Västerås har man sett att allt fler patienter kommer tillbaka med infektioner eller en höftledsoperationer som måste göras om.

Fredrik Westander, som arbetar med kvalitetsjämförelser på Sveriges kommuner och landsting, SKL, säger att det kan vara svårt för patienten att jämföra vården hos olika vårdgivare.

– I allmänhet är det en positiv aspekt att vi visar kvalitetsdata öppet i Sverige. Men jag tycker inte att vi ska lägga det på patienten att söka upp den bästa kvaliteten.

– Det är det samlade vårdsystemet som ska se till att kvaliteten blir tillgängligt jämn på alla ställen. Men visst ska information vara tillgänglig så gott det går, säger Fredrik Westander.

Hur kan man gå tillväga om man vill se skillnader mellan olika landsting?

– Genom åren har Socialstyrelsen och SKL publicerat en stor tjock rapport som kallas "Öppna jämförelser". Detta visar SKL på en hemsida som heter "Vården i siffror" och Socialstyrelsen visar på sin hemsida, så där kan man gå in och läsa på om olika kvalitetsindikatorer.

– Men då vill jag säga att de är skrivna mer för en allmänt intresserad befolkning och landstingsledningen snarare än för patienter som ska välja vårdgivare, säger Fredrik Westander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista