Marianne Fredriksson, till vänster, en av de Barkaröbor som ordnar fikaträffar.
1 av 3
Marianne Fredriksson, till vänster, en av de Barkaröbor som ordnar fikaträffar. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.
Fika i Barkarö bygdegård.
2 av 3
Fika i Barkarö bygdegård. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.
Läsning, spel och fika i Barkarö bygdegård.
3 av 3
Läsning, spel och fika i Barkarö bygdegård. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.

Barkaröbor bjuder asylsökande på fika

4:16 min

I Barkarö bygdegård utanför Västerås dukas det varje vecka upp till fika för flyktingar som bor på Mälarcampingen i Västerås.

Tanken är att de asylsökande ska få komma bort från asylboendet en stund och samtidigt få lära känna Barkarö-borna.

Kristina Olsson, ordförande i Barkarös Bygdegårdsförening, är en av dem som håller i fikastunderna:

– Jag tycker nästan att det är självklart. Vi är människor som lever gott och har det fint och bra på alla sätt, och har en fin bygdegård. Sen vet vi att där borta på Johannisberg finns ett stort gäng som sitter i stugorna och har det jättetråkigt. Det är klart att vi ordnar någonting.

I Barkarös bygdegård har runt 50 personer samlats. Det är asylsökande som bor på Mälarcampingen i Västerås och Barkarö-bor som fikar, spelar spel och lär känna varandra.

Det känns så fint och skönt att göra det här.

Det var Västerås kommun som kontaktade Marianne Fredriksson och frågade om hon och Barkarös bygdegård kunde tänka sig att anordna något för asylsökande som bor på Mälarcampingen.

För henne var det en självklarhet att göra det här. Så tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan, Barkarös Bygdegårdsförening och flera Barkaröbor har Marianne Fredriksson styrt upp en fikadag i veckan.

Inför varje onsdag plockar de fram kläder och leksaker till barnen, dukar upp med kaffe och bakverk och välkomnar alla som vill komma.

– Det känns så fint och skönt att göra det här och alla som kommer och är med säger att det är så roligt att komma hit de här timmarna, säger Marianne Fredriksson.

Och sedan i december kommer alltså både asylsökande och Barkaröbor hit för att umgås.

Fatin Salih är en av dem. Hon berättar att hon uppskattar den här stunden och framförallt är det kul för barnen säger hon. De längtar alltid till onsdag.

En annan person som har tagit sig till bygdegården är Mohammed Ziad. Han kom till Sverige från Syrien för fyra månader sedan och berättar att onsdagsfikan blir som en enda stor lekplats för barnen.

På Mälarcampingen har de inte lika stort utrymme att leka på och föräldrarna oroar sig ofta för att barnen ska störa om de leker för högt. Så därför tycker han att det är extra kul att se alla som springer omkring, spelar piano eller kastar pappersflygplan.

Dessutom tycker Mohammed Ziad att det är kul att träffa människor från olika länder och lära sig mer om olika kulturer.

Alla som kommer och är med säger att det är så roligt att komma hit de här timmarna.

På plats i Barkarös bygdegård finns också två flerspråkiga personer som kan agera tolk när det behövs. Men ofta fungerar det bra genom att prata engelska eller gestikulera mycket med händerna, menar Marianne Fredriksson.

Runt om i lokalen sitter det människor som småpratar eller pysslar med olika saker.

Vid ett stort bord sitter Britt-Marie Johansson som bor i Barkarö med en grupp killar från Syrien. På ett papper har hon ritat upp en kropp och går tillsammans med killarna igenom vad kroppsdelarna heter på svenska.

Vid ett annat bord sitter någon och lär ut hur man stickar, och vid ett tredje får en kvinna hjälp att översätta sina papper från Migrationsverket.

Marianne Fredriksson säger att huvudsyftet med onsdagsfikan är att bjuda in till en social stund. Men också för att kunna hjälpa dem som bor på Mälarcampingen med kläder och andra nödvändigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista