Ulrika Andersson, Barncancerfonden
Ulrika Andersson är volontär för Barncancerfonden och uppmärksammar barncancerdagen i Hallstahammar. Foto: Sofie Tejre/Sveriges radio

Cancerdrabbade barn hedras i Hallstahammar

0:46 min

I dag är det Internationella Barncancerdagen och det uppmärksammas på flera håll runtom i världen. På Hammartorget i Hallstahammar anordnas en ljusmanifestation i kväll.  

– Vi kommer att tända 300 marschaller för att tala om att det är 300 barn som insjuknar i Sverige varje år i någon form av cancer, säger Ulrika Andersson som är volontär för Barncancerfonden.

Barncancerdagen uppmärksammas på flera håll i landet i dag, men på vilka platser det uppmärksammas på, det beror till stor del på vart de frivilliga krafterna finns. Ulrika Andersson berättar om sin drivkraft:

– För att få bort cancer hos barn. Det här är ett sätt att samla in pengar till forskning. Ett barn ska inte ha cancer, ett barn ska leka och ha kul, säger hon.

Hur kommer det sig att du engagerar dig?

– Jag förlorade själv min dotter för fem och ett halvt år sedan och tycker att jag behöver ge tillbaka. Det här är ett sätt för mig i mitt sorgearbete att få göra sådana här saker: tända machaller och göra aktiviteter för familjer och syskon så att de kan glömma för en stund att de här barnet har cancer, säger Ulrika Andersson.

Hur orkar du göra det här?

På plats så funkar det, men sedan när jag kommer hem så kommer tårarna. Men det ger så otroligt mycket, helt enormt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista