Linda Emterby åkte utomlands för att få hjälp att skaffa barn som ensamstående
Linda Emterby åkte utomlands för att få hjälp att skaffa barn som ensamstående Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.

Ensamstående Linda skaffade barn utomlands

3:12 min

Linda Emterby i Västerås var säker: hon ville ha barn. Men då var det ännu olagligt i Sverige med assisterad befruktning för ensamstående.

1 april genomförs lagändringen som ger ensamstående kvinnor rätt att skaffa barn genom insemination och provrörsbefruktning.

Linda Emterby välkomnar ändringen och önskar att möjligheten hade funnits när hon själv skaffade barn.

– Jag tror att det finns många som inte har den ekonomiska möjligheten och inte vet hur man får fram information för att ta sig utomlands och skaffa barn, säger hon.

Själv var Linda Emterby exempelvis tvungen att hitta en läkare som var villig att hjälpa henne med provtagning, något som var svårt i Västerås och ledde till kontakt med en läkare i Stockholm.

– Det var inte enkelt. Det kostar pengar, det tar tid och man smusslar kanske med arbetsgivare och familj.

Efter mycket egna efterforskningar och ett par misslyckade inseminationer i Danmark befruktades hon till sist på en klinik i Estland, där det är tillåtet att ge både ägg och spermier till ensamstående kvinnor, i praktiken genom att placera ett embryo i livmodern.

Linda Emterby valde att göra en så kallad stängd behandling, vilket betyder att hon inte vet vilka som donerat varken ägg eller spermier. 
Till kritiker, som anser att det är viktigt för barn att veta vem pappan är, säger hon:

– Jag tror att det handlar om okunskap. Det är ingen pappa - det är en donator. Många som tycker att barnen har rätt att veta vem som är deras pappa har aldrig varit i samma situation som jag var i, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker man ska förtjäna titeln "pappa". Det behöver inte vara den som har generna.

I dag har Linda Emterby två barn, 1 och 3 år gamla, som båda har kommit till på samma sätt.

När lagen ändras i april kommer ensamstående kvinnor - i likhet med andra kvinnor - inte att få hjälp av vården att skaffa syskon, utan Fertilitetsmottagningen i Västerås hjälper till med ett barn.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista