Polisens fackförbund kritiserar nya omorganisationen

1:23 min

Polisens nya organisation får skarp kritik i en medlemsundersökning som Polisförbundet har gjort. Bland annat säger nio av tio tillfrågade poliser att omorganisationen inte har gjort polisens arbete mer effektivt.

Ett av syftena med omorganisationen var att skapa en effektiv och enhetlig polisverksamhet över hela landet. Men när förbundet frågat medlemmarna om det tycker att det blivit så, så svarade nio av tio poliser nej.

Dessutom ansåg 45 procent av de som svarat att omorganisationen på sikt kommer att leda till att polisen blir mindre effektiv.

Polisförbundet vill nu att regeringen tillsätter en kriskommission bestående av facket, arbetsgivaren och ansvariga politiker för att komma tillrätta med frågan.

Även Polisförbundet lokalt i Västmanland riktar kritik mot omorganisationen:

– Den största kritiken är att det här inte är resurssatt överhuvudtaget. Vi kan prata om en målbild och vart vi ska nå någonstans men vi ser inte att det kan ske i praktiken, säger Ralf Andersson som är ordförande för Polisförbundet Västmanland.

Det går åt mer folk i den nya organisationen, är det problemet?

– Vi har en underbemanning redan som det ser ut idag, det är därför vi har haft en idé om att kärnverksamheten måste resurssättas. De delarna som vi nu vill förbättra kommer såklart att kräva en ökad resurs. Det som behövs nu är tillskott av personal för att vi ska göra någon form av förbättring. Ingen omorganisation i världen kan omhänderta det faktum att vi är för få, säger Ralf Andersson.

Det är Novus som utfört undersökningen på uppdrag av Polisförbundet och det är 42 procent av medlemmarna som har svarat.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista