Giselle Hedman visar innehållet i frysen. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
1 av 3
Diakon Giselle Hedman visar innehållet i frysen. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Thomas Hagbo som driver ICA Bäckby. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
2 av 3
Thomas Hagbo som driver ICA Bäckby. Foto: Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Giselle Hedman vid Bäckbykyrkan. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
3 av 3
Giselle Hedman vid Bäckbykyrkan. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Kyrkan på Bäckby återvinner ICA:s kasserade mat

1:51 min

Matsvinnet uppmärksammas allt mer, att butiker slänger livsmedel när bäst före-datumet gått ut. På Bäckby i Västerås tar kyrkan hand om ICA-butikens kasserade varor.

– När jag började här i kyrkan märkte jag att många kom för ekonomiskt bidrag. Det handlade mycket om mat, det var barnfamiljer, pensionärer och sjuka människor, berättar Giselle Hedman som är diakon i Bäckbykyrkan.

– Vi har en lokal nära ICA och jag kunde se att deras container var full med jättefin mat och jag tänkte, kära nån det här kan man använda....

I containern fanns livsmedel av alla de slag; kött, fisk, ost, skinka, grillat, kanske en äggförpackning med rätt datum men där ett ägg gått sönder, yoghurt som såg litet kladdig ut, juice som läckt lite grand.

Giselle pratade med butikens dåvarande ägare och fick sedan klartecken från miljö- och hälsa i Västerås. För henne själv, som är från Brasilien, var det inget konstigt alls.

– Där borta finns konsten att leva. Man måste överleva så man hittar på saker. Och att kasta mat - det finns inte i min värld, faktiskt.

Nu har Bäckbykyrkans frivilliga hämtat varor hos grannen ICA och fyllt kylskåp och frys i fem års tid. Ungefär 400 matkassar per år blir det.

– De som kommer är ensamstående mammor, pensionärer, arbetslösa, papperslösa, flyktingar, svenskar, invandrare och så vidare. Vi är stolta över det här och hoppas att det blir en trend.

Thomas Hagbo driver ICA Bäckby idag och har ärvt det här projektet.

– Jag tycker att det känns jättebra att vi kan ta hand om den mat som vi annars skulle kassera, och att den kommer till behövande, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista