Dramatiskt vid Öjesjön. Foto: Ann Lindholm.
1 av 3
Dramatiskt vid Öjesjön. Foto: Ann Lindholm.
Åsa Eriksson, kommunalråd Norberg
2 av 3
Norbergs kommunalråd Åsa Eriksson. Foto: Kristin Axinge Jaslin/ Sveriges Radio Västmanland
Flera bussar med texten "Kör för polisen" står på Mynttorget i Norberg. Foto: Privat.
3 av 3
Den fjärde augusti 2014 stod bussar beredda att evakuera Norbergsbor om branden skulle sprida sig ytterligare. Foto: Lyssnarbild

Nationell krisberedskap under lupp efter skogsbranden

1:47 min

Snart är den nationella översynen av hela Sveriges krisberedskap klar. Initiativet till den kom efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014.

Jan Wisén på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, är den som är projektledare för arbetet. Han säger att MSB fick regeringsuppdraget för att kunna föreslå för regeringen vilka åtgärder som skulle behöva vidtas för att stärka krisberedskapen, främst utifrån erfarenheterna från skogsbranden i Västmanland.

– Det kan man ju säga att skogsbranden i Västmanland har lett till att man har satt ljuset på svensk krisberedskap för att titta på om man behöver utveckla den på något sätt, säger Jan Wisén.

Det hör inte till vanligheterna att regeringen på det här sättet ser över det totala krisberedskapsarbetet i landet. Det görs bara efter stora kriser och har bland annat gjorts efter tsunamikatastrofen 2004 och stormen Gudrun 2005.

Efter skogsbranden i Västmanland 2014 har det skrivits inte mindre än 26 olika utvärderingar av myndigheter, kommuner och andra berörda. MSB går nu igenom och analyserar samtliga.

En av utvärderingarna kommer från Norbergs kommun, där krisarbetet ställdes på mycket stora prov under branden. Kommunalrådet Åsa Eriksson säger att den största utmaningen var uthålligheten.

– Vi var i krisläge i åtta dygn, hade det här pågått längre så vet jag inte hur vi hade klarat uthålligheten, säger hon.

Den sista mars ska MSB presentera för regeringen vilka åtgärder som behövs för att stärka krisberedskapen i Sverige, bland annat utifrån skogsbranden, men även till exempel förra höstens stora flyktingström. Åsa Eriksson i Norberg har en tydlig förhoppning på MBS:s resultat. Hon vill att det ska finns ett tydligt uttalat nationellt ansvar vid stora kriser.

– Är det inte rimligt att vi har någon som har mandat att trycka på knappen och säga ”nu är det nationell kris, nu tar jag över och bestämmer hur vi ska göra”. Det saknar jag fortfarande, säger Åsa Eriksson till P4 Västmanland.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista