Pension. Foto: Magnus Glans PPM
Med start den här veckan kommer det orange kuvertet i brevlådan. Foto: Magnus Glans PPM

Gunnel, 65: Diskutera pensionen i familjen

3:30 min

Orange kuvertet dimper ner som en påminnelse om att man borde se över sin pension. Nyblivna pensionären Gunnel Kristiansson tycker att alla borde prata om sin pension i familjen för att då bli bättre förberedd.

– Det är klart att jag har tittat på det orange kuvertet och sett hur det ser ut men det var inte förrän det började bli hett läge, runt 60, som jag började ta reda vad jag hade för någonting, säger Gunnel Kristiansson som är nybliven pensionär sedan några månader.

Gunnel Kristiansson önskar att hon hade börjat se över sin pension tidigare. Hon tror att det hade gett henne bättre koll på vilka faktorer som påverkar hur mycket pengar som i slutändan betalas ut. Deltidsarbete är en sådan faktor som Gunnel menar att hon inte riktigt hade koll på.

– Man pratade inte särskilt mycket om det då, det tror jag många kvinnor i min ålder känner igen sig i. Så det har ju kommit med tiden att jag har förstått att det är något som jag borde ha tittat på då. Och man borde ha prata om det i familjen. Hur ska vi göra? Du jobbar deltid. Så att man reglerar sådana saker tidigare, säger Gunnel Kristiansson. 

Hon får medhåll av Agneta Claesson som är informatör på Pensionsmyndigheten. Hon tycker också att man ska diskutera pensionen med sin partner.

– Föräldraledighet och vab påverkar också. Så det är ett bra tillfälle att diskutera familjeekonomin. Hur ska vi göra för att jämna ut våra inkomster och därmed också våra pensioner?, säger Agneta Claesson. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista