Bussbiljett till vården VL.
1 av 2
Bussbiljett som vårdpersonal skriver på. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Carola Olsson.
2 av 2
Carola Olsson barnmorska. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Därför får asylsökande gravida åka buss men inte tåg

För att fler gravida asylsökande ska komma på sina kontroller får de bussbiljetter tillsammans med kallelsen. Men de gäller inte för tåg.  

Det betyder att för någon i Fagersta kan det bli flera byten och resor runt halva länet för att ta sig till sjukhuset i Västerås, trots att det går ett direkttåg.

– Jag tycker inte det ska vara så svårt att lösa, säger Carola Olsson samordnande barnmorska asyl- och integrationshälsan Landstinget Västmanland. 

Som det är idag lägger vårdpersonalen mycket tid på att manuellt skriva ut bussbiljetter till gravida för att de ska komma på olika kontroller.

VL som driver trafiken säger att de har försökt fått Migrationsverket att betala för månadskort för alla asylsökande så att de ska kunna åka till sjukhus, integrationsaktiviteter och annat men än så länge har de inte fått svar från Migrationsverket. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista