Bombardier i Västerås
Bombardier i Västerås. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Bombardier varslar 300 i Västerås

0:53 min

Den kanadensiska tåg- och flygplanstillverkaren Bombardier ska minska antalet anställda med 7 000 personer. 300 anställda i Västerås varslas om uppsägning.

I Västerås varslas 250 tjänstemän och 50 kollektivanställda om uppsägning.

Klas Wåhlberg, vd på Bombardier Transportation Sweden, säger att varslen ingår i ett större åtgärdsprogram.

– Det är en del i ett globalt omstruktureringsprogram som Bombardierkoncernen och Bombardier Transportation genomför, där det totalt inom tågverksamheten är ungefär 3 200 personer som berörs.

Bakgrunden till varslen är en allt hårdare internationell konkurrens.

– Vi har sett ett ökat konkurrenstryck från ett antal konkurrenter som går ihop och bildar större enheter, inte minst kineserna som vi möter på global nivå. Dessutom ser vi hur underleverantörer går ihop och bildar andra slagkraftiga kluster, plus att våra kunder ändrar köpbeteende och ställer andra krav, säger Klas Wåhlberg.

– Man måste helt enkelt vässa sig för att kunna vara med där och då gör vi en sån översyn inom koncernen, och då får det konsekvenser här i Västerås för vad vi kommer att sikta mot i framtiden.

Vi kommer att fokusera på utveckling inom produktområden där vi är världsledande, som signalsystem, avancerade driv- och styrsystem och tågkontrollsystem, samt på tågunderhåll.

Klas Wåhlberg säger vidare att omstruktureringen innebär att företaget prioriterar anpassning av globala produktplattformar till nordiska förhållanden på samma sätt som redan sker inom lok och spårvagnar.

Efter att Bombardier växt under flera år krymper man nu företaget igen.

– Med de här neddragningarna som är aviserade i Västerås så kommer vi tillbaka till den nivå på anställda som vi hade för sex-sju år sedan. Så vi har haft en tillväxt och nu bantar vi ner igen. Och då passar vi också på att omoritentera oss.

Just nu har Bombardier cirka 2 000 anställda i Sverige, varav 1 300 i Västerås.

Nu inleds förhandlingar med de fackliga organisationerna berättar Pär Isaksson, kommunikationschef på Bombardier Sverige.

– Vi hoppas kunna hitta lösningar där vi hjälper till på olika sätt. Framför allt handlar det om att vi har ett rekryteringsbehov inom andra delar av Bombardier, inte minst signalsystemverksamheten och även på serviceunderhåll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista