Björn Carlsson förlossningsöverläkare på kvinnokliniken i Västerås
Björn Carlsson, förlossningsöverläkare på kvinnokliniken i Västerås. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio.

Gamla kejsarsnitt orsak till spruckna livmödrar

1:50 min

I åtminstone fyra fall förra året har livmodern spruckit på födande kvinnor i Västerås och samtliga hade snittats tidigare. 

Som P4 Västmanland berättat tidigare ökar kejsarsnitten i Västerås delvis på grund av tillskottet av gravida syriska kvinnor som redan har två eller flera kejsarsnitt bakom sig. 

I ett fall i somras slutade förlossningen i tragedi och barnet dog.

Förlossningsöverläkare Björn Carlsson vill av hänsyn till familjen inte prata om händelsen, men han är bestämd: kejsarsnitten måste minska, av flera anledningar. 

– Ett kejsarsnitt innebär risker för förlossningen i sig, men även för kommande förlossningar. Därför vill man sänka antalet kejsarsnitt, säger han och hänvisar till direktiv från Svensk förening för obstetrik och gynekologi och Svenska barnmorskeförbundet.

Vad måste man göra för att förebygga att livmodern brister på en kvinna?

– Inte göra kejsarsnitt, säger Björn Carlsson.
– Från början.

En kvinna som gjort ett (1) kejsarsnitt ska helst föda vaginalt eftersom risken att drabbas av brusten livmoder då är liten; ungefär 5 på 1 000. 

Vid två kejsarsnitt ökar risken till 9-30 brustna livmödrar på 1 000 förlossningar.

– Två kejsarsnitt - alltid kejsarsnitt, säger Björn Carlsson.

Ett allvarligt problem när det gäller dessa kvinnor, som redan snittats två gånger, är att det förekommer att de uteblir från barnmorskekontrollerna så att förlossningsvården inte vet att de kommer och kan planera deras kejsarsnitt. Det förekommer också att de kommer in alltför sent, så att förlossningen hunnit börja spontant, med risker för både mor och barn som följd. 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista