Bombardier i Västerås / Foto: Patrik Åström SR
Bombardier i Västerås. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Bombardiers vd om varslen i Västerås

4:59 min

Bombardier varslar 300 anställda i Västerås om uppsägning. Klas Wåhlberg, vd på Bombardier Transportation Sweden, säger att det är en del i ett omstruktureringsprogram.

– Det är en del i ett globalt omstruktureringsprogram som Bombardierkoncernen och Bombardier Transportation genomför, där det totalt inom tågverksamheten är ungefär 3 200 personer som berörs, säger Klas Wåhlberg.

Bakgrunden till varslen är en stenhård konkurrens i branschen.

– Vi har sett ett ökat konkurrenstryck från ett antal konkurrenter som går ihop och bildar större enheter, inte minst kineserna som vi möter på global nivå. Dessutom ser vi hur underleverantörer går ihop och bildar andra slagkraftiga kluster, plus att våra kunder ändrar köpbeteende och ställer andra krav.

– Man måste helt enkelt vässa sig för att kunna vara med där och då gör vi en sån översyn inom koncernen, och då får det konsekvenser här i Västerås för vad vi ska sikta mot i framtiden.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista