Målarberget i Norbergs kommun med vindsnurror. Fotomontage: VKS Vindkraft
1 av 3
Målarberget i Norbergs kommun med vindsnurror mot horisonten. Foto: (montage) VKS Vindkraft
Janerik Collin och Lotta Gröning. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.
2 av 3
Lotta Gröning (och Janerik Collin) kritiserar vindkraftsplanerna på Målarberget (arkivbild) Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio Västmanland
Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg. Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges Radio.
3 av 3
Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg. Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges Radio

Ett första ja till vindkraft i Norberg

1:45 min

Norbergs kommun har tagit ett steg närmare vindkraftsparken Målarberget. Kommunstyrelsen har med stor enighet sagt ja till planerna.

 

Kommunstyrelsen i Norberg föreslår att kommunfullmäktige gör detsamma.

Kommunalrådet Åsa Eriksson (S) menar att det är viktigt att kommunen gör sin del för att målen från klimattoppmötet i Paris ska kunna uppnås. 

– Jag har svårt att se att vi pratar om att vi ska skapa en mer hållbar värld och sedan säga ”men det ska inte ske här hos oss”, det rimmar illa med den typ av politik som jag står för, säger Åsa Eriksson till P4 Västmanland.

Vindkraftsparken Målarberget ligger både i Norbergs och Avesta kommuner. Företaget VKS Vindkraft ansökte i december 2013 om tillstånd att bygga närmare 40 vindsnurror och sedan dess har en mängd utredningar och miljöundersökningar gjorts.

Innan Länsstyrelsen i Uppsala tar ställning till ansökan så ska alltså de berörda kommunerna säga sitt. Avesta behandlar frågan under mars månad, Norbergs kommunfullmäktige likaså.

Men det finns ett motstånd mot planerna, bland annat från boende i Olsbenning.

– Det finns många anledningar till att vi är kritiska, säger en av de boende i Olsbenning, Lotta Gröning.

– Åsa Eriksson hon talar om världen och nationellt och hur Sverige ska bidra, jag talar om vad vi vill ha för kommun i framtiden, om vi vill ha en kommun som är exploaterad, säger Lotta Gröning till P4 Västmanland.

Lotta Gröning pekar också på saker som buller och skuggor från vindkraftverken. Andra saker som blir lidande är fornlämningar, djur- och fågelliv, menar hon.

Boende i Olsbenning kommer nu att begära ett samråd med kommunen angående vindkraftsparken Målarberget.

Kommunalrådet Åsa Eriksson säger att hon respekterar att det finns en oro bland de som bor nära den planerade vindkraftsparken, men att det finns två sidor av myntet.

De finns även de i området som välkomnar planerna.

– Alla markägare som är berörda har ju skrivit avtal och tycker att det här är en bra idé och de är människor som till största del bor i området.

–Det är inte en svart eller vit bild, utan det finns olika åsikter om det här, säger Åsa Eriksson till P4 Västmanland.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista