kontrollera både hur mycket last takboxen är godkänd för
Foto: Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Att tänka på när du bilsemestrar

2:04 min

Det är rätt så många som tar sig några dagars ledighet när barnen får ledigt från skolan. Vissa älskar sol och värme, andra gillar livet bland snö och backar.

Men det är ju inte bara att slänga sig ut på vägarna. Dan Falconer, som jobbar på försäkringsbolaget IF, ger sina bästa tips.

– Om olyckan är framme och du kör av vägen så gäller nya krav från och med mars att det ska komma en TMA-bil (ett påkörningsskydd som används vid framförallt vägarbeten) när man ska få hjälp med bärgning. Det kan betyda att du kan bli stående vid vägkanten länge vid vissa avsnitt och då gäller det att vara varmt klädd.

Om du väljer det viktigaste tipset?

– Ha med en reflexväst för händer det något så ska du sätta upp en varningstriangel. Ska du sedan gå tillbaka i mörkret när bilar kör i 100km/h så sätt på dig en sådan för din egen skull, det kostar inte mer än några tior, säger Dan Falconer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista