Gravid kvinna undersöks.
1 av 2
Carola Olsson lyssnar på fostrets hjärtslag. Foto: Inga Korsbäck/Sverigers Radio.
Carola Olsson barnmorska.
2 av 2
Carola Olsson barnmorska. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Barnmorskor tar strid för högre lön

1:50 min

Barnmorskor i primärvården tar strid för högre lön. Landstinget Västmanlands lönesatsning på barnmorskorna på kvinnokliniken är orättvis och nu vill barnmorskorna ha lika lön för lika arbete.

Carola Olsson är en av de barnmorskor som kräver att landstinget nu satsar på barnmorskorna som jobbar utanför sjukhuset i Västerås.

– Jag är lika förvånad som alla andra hur de tänkte när de tog det här beslutet. Jag skulle vilja säga, gör om och gör rätt, säger Carola Olsson till P4 Västmanland.

Barnmorskornas krav kommer efter Landstinget Västmanland bestämt att barnmorskor anställda på kvinnokliniken på Västmanlands sjukhus i Västerås ska vara löneledande bland de landstingsanställda sjuksköterskorna i länet.

Carola Olsson är mycket missnöjd med det beslutet och hur resultatet blev.

– Vi barnmorskor ute i primärvården vi är redan specialister inom förlossning och vi har jobbat på gyn-och BB för att kunna gå ut och jobba inom primärvården.

Men vad ställer ni för krav?

– Lika lön för lika jobb. Det är samma arbete vi gör och vi gör ett enormt fint arbete i primärvården. Vi har deras kunskap som de har inne på kvinnokliniken, säger Carola Olsson.

Vad får ni veta nu då, för man (landstingsledningen) säger ju att man ska korrigera det här på något sätt?

– Ja ordet var korrigera, men man kommer inte att komma upp i samma nivå som man har inne på förlossningen och kvinnokliniken.

Vet du det, eller?

– Ja.

Och vad tänker ni kring det då?

– Ja att det inte är över ännu och att de får lägga manken till lite mer för att det ska bli rätt, säger Carola Olsson.

Det var hösten 2014 som den politiska majoriteten, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tog beslutet att skjuta till 30 miljoner till en särskild lönesatsning för att rekrytera och behålla personal. De som fick den största delen av den satsningen var barnmorskor som jobbade inne på sjukhuset i Västerås.

Och varför satsas det inte lika mycket på de som jobbar inom primärvården?

Så här svarar landstingsrådet och socialdemokraten Lena Johansson, som är ansvarig för personalpolitiken:

– När man bedömer vilka man ska satsa på så utgår man från en analysmodell, och den modellen innefattar bland annat arbetsvärdering, bristyrken, marknadslöner och lönespridning. Och utifrån den analys som förvaltningarna och HR har gjort så har man kommit fram till det här, säger Lena Johansson.

– Man har i en analys identifierat att barnmorskor inom primärvården ligger lägre än vad de bör göra. I den löneprocess som pågår är det sagt att man ska göra vissa korrigeringar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista