Carola Olsson barnmorska.
1 av 2
Carola Olsson barnmorska i samtal med patient. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Ambulanspersonal hämtar patient.
2 av 2
Ambulanspersonal hämtar gravid kvinna. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Asyl- och integrationshälsan söker barnmorskor

1:43 min

Asyl- och integrationshälsan i Västmanland saknar barnmorskor. Det behövs även fler sjuksköterskor och undersköterskor.

Det är svårt att få tag på personal, enligt Carola Olsson, som är samordnande barnmorska på asyl-och integrationshälsan och som tar emot på filialen i Fagersta den dagen P4 Västmanland är på besök.

Med hjälp av telefontolk från Västmanlands tolkservice förklarar barnmorskan Carola Olsson för en höggravid asylsökande kvinna att hon måste åka med ambulans till specialistmödravården i Västerås.

Det akuta besöket gjorde att Carola Olsson var tvungen att skicka hem en annan gravid kvinna som satt och väntade i väntrummet på asylhälsans filial i Fagersta.

Trots att asyl- och integrationshälsan i Västmanland får de resurser man behöver från landstinget så är det svårt att rekrytera personal, säger Carola Olsson.

– Vi försöker anställa, men det är svårt att få tag på personal ut i länet och till våra filialer. Barnmorskor finns det ju inte och det är inte ens sökande, säger Carola Olsson till P4 Västmanland.

Ni har en barnmorska som har varit inne och jobbat, men hon försvinner snart?

– Ja, och hon åker ända från Stockholm. Det kan man inte räkna med att hon ska orka hålla på med så länge, säger Carola Olsson.

När barnmorskan från Stockholm försvinner så är man bara två barnmorskor på asyl-och integrationshälsan.

Det borde vara minst tre-fyra, menar Carola Olsson, som själv jobbar både i Västerås, Köping och i de norra länsdelarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista