Ruth Carlström bor på korttidsboendet Visiten i Fagersta.
Ruth Carlström bor på korttidsboendet Visiten i Fagersta. Foto: Emelie Sörling/Sveriges Radio.

Nytt korttidsboende i Fagersta

1:23 min

Bristen på äldreboendeplatser i Fagersta är stor, men äldreboendet Malmen har utökats med nio platser i form av korttidsboendet Visiten.

– Vi fick in den första för ungefär en månad sedan och nu är det fullt, säger Karin Norell som arbetar som undersköterska på Visiten.

Upplever du att det är högt tryck på Fagerstas äldreboenden?

– Ja, det är det. Det fylls på fort. Så fort det blir något tomt så kommer det någon ny.

I Fagersta står det 30 personer i kö till äldreboendena. Även om varje ny plats underlättar så täcker de här nio platserna på Visiten inte det behov som finns.

Men för de som bor på Visiten har den här utökningen av Malmens verksamhet varit viktig.

– Jag bor här vid livets slut och jag vet inte riktigt hur det kommer bli. Det är skönt att i alla fall ha någonstans att vara och att ha folk runt omkring en, säger Ruth Carlström, som bor på korttidsboendet.

Ruth Carlström har nyligen flyttat in på Visiten. Hon berättar att hon fick vänta länge och flytta runt på olika boenden innan hon till slut fick sin lägenhet.

– Doktor Nygren stod i med näbbar och klor för att jag skulle få ett litet hem. Sen blev den här lägenheten ledig. 

– Det hade räckt med ett rum och kök, men samtidigt tycker jag att det är skönt att ha två rum, säger Ruth Carlström till P4 Västmanland.

Ett korttidsboende är en form av äldreboende där man bor en begränsad tid.

En plats kan erbjudas före hemgång efter en sjukhusvistelse, som tillfälligt stöd för att kunna bo kvar hemma, för att avlasta närstående eller i väntan på en plats på ett permanent boende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista