Janí Stjernström Vårdförbundet.
Janí Stjernström Vårdförbundet. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Missnöje bland sjuksköterskor på ortopeden

3:02 min

Sjuksköterskorna på ortopedkliniken i Västerås är missnöjda med sin arbetssituation. De är kritiska till att de inte har fått vara delaktiga i de förändringar som pågår på ortopedkliniken.


Missnöjet har funnits ett tag, säger Janí Stjernström Vårdförbundets ordförande i Västmanland.

– Det är ett "nytag" från verksamhetschefen att försöka få tillbaka fler operationer till Västmanland. Vilket gör att man får ett större patientantal, men med samma antal medlemmar från vår sida, säger Janí Stjernström och tillägger;

– Vi diskuterade just hur man på bästa sätt ska kunna möta patientbehovet och se till att inte våra medlemmar blir sjuka av den ökade arbetsbelastningen.

Sedan en tid tillbaka pågår ett förändringsarbete på ortopedkliniken i Västerås. Målet är att minska landstingets kostnad för köpt vård och att operera fler patienter på hemmaplan. I dag opereras fler höft- och knäleder i veckan än tidigare i Västmanland.

Men förändringarna har också gjort att sjuksköterskorna har fler patienter att ta hand om idag. I varje team har sjuksköterskan tio patienter ansvar för. Tidigare hade sjuksköterskan ansvar för fem-sex patienter, säger Janí Stjernström till P4 Västmanland.

Men å andra sidan har sjuksköterskorna med det nya arbetssättet sluppit visst administrativt arbete som de medicinska sekreterarna på kliniken tagit över.

På grund av det missnöje som funnits så har Vårdförbundet och klinikledning haft ett möte. Man är nu överens om att lyssna mer på varandra och på vårdförbundets medlemmar, säger Janí Stjernström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista