Skylt Mälardalens Högskola.
1 av 3
Karin Röding var förut rektor för Mälardalens högskola. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S).
2 av 3
Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S). Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Karin Röding, före detta rektor på Mälardalens Högskola. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.
3 av 3
Karin Röding, före detta rektor på Mälardalens Högskola. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Minister KU-anmäls för Rödings jobb som statssekreterare

Liberalerna KU-anmäler forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) för att ha anställt Mälardalens högskolas förra rektor Karin Röding som statssekreterare, skriver Dagens Nyheter.

Som rektor på Mälardalens högskola var Karin Röding en av de hårdaste kritikerna av den fristående granskningen av högskoleutbildningar.

Under hennes tid som rektor fick Mälardalens högskola också kritik för en rad utbildningar av Universitetskanslerämbetet, som är en statlig myndighet. 

Nu ska Karin Röding som statssekreterare, ministerns närmaste medarbetare, delta i arbetet med att byta ut det system hon själv har kritiserat.

Riksdagsledamoten Roger Haddad (L) från Västerås anser, enligt DN, att det är olämpligt att Karin Röding är part i målet i ett fall där en utländsk student stämt Mälardalens högskola på 180 000 kronor för en utbildning som fick hård kritik av Universitetskanslerämbetet.

Men forskningsminister Helene Hellmark Knutsson hälsar via sin pressekreterare att hon har fullt förtroende för Rödings omdöme och integritet, skriver DN.

Nu ska anställningen alltså prövas av Konstitutionsutskottet, KU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista