Stängda vårdplatser. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
1 av 3
Sjukhussängar. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Vårdförbundet.
2 av 3
Vårdförbundet. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Janí Stjernström Vårdförbundet.
3 av 3
Janí Stjernström Vårdförbundet. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Patienter vårdas i korridorer på sjukhuset i Västerås

1:38 min

Brist på personal gör att patienter får ligga ute i korridorerna på sjukhuset i Västerås. Att ha patienter liggandes i korridorer är inte patientsäkert, säger Janí Stjernström Vårdförbundets ordförande i länet.

Vårdplatser som hålls stängda på grund av personalbrist gör att patienter får ligga ute i korridorerna på sjukhuset i Västerås. En av de kliniker som den senaste tiden haft många överbeläggningar är kirurgkliniken. Från Vårdförbundet är man kritisk till detta, säger Janí Stjernström.

– De lovar att de absolut bara ska använda det i absolut nödfall. Men vi ser att när man skriver då i dokument att det är absolut nödfall, så blir det en sanning att så kan man göra. Men vi ser det utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv och utifrån ett arbetsmiljöperspektiv.

– Även utrymning vid brand, vilket inte garanterar god och säker vård. Det här har vi diskuterat men vi är inte eniga, säger Janí Stjernström till P4 Västmanland.

Skälet till att patienter får ligga ute i korridorer och inte inne på en sjukhussal är brist på personal, och det gör att man inte kan hålla alla vårdplatser öppna. I dagsläget är ett femtiotal vårdplatser stängda och det har de varit sedan en lång tid tillbaka.

Vårdförbundet tycker inte att Landstinget Västmanland gör tillräckligt för att göra sig attraktiva som arbetsgivare.

– Anställ och öppna vårdplatser som garanterar att du kan jobba rätt och säkert, både som undersköterska, sjuksköterska och fysioterapeut. De kan ju inte jobba säkert.

Att ha patienter liggandes ute i korridorerna är inte patientsäkert menar Janí Stjernström.

– Nu har vi inte sett att det har blivit någon avvikelse där patienten kommit till skada. Men om vi tittar generellt på risker så är det infektionsrisk, och det finns en risk att du inte får den omvårdnad du behöver. Det är risker med läkemedel eftersom du inte har rätt patient placerad där de ska vara. Och brister i dokumentationen, så det finns många risker, säger Janí Stjernström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista