ARKIVBILD. AIK möter Segeltorp i Riksettan 2008.
ARKIVBILD. AIK möter Segeltorp i Riksettan 2008. Foto: Maja Suslin/TT.

Inga läkare på damhockeyn - nu ska ledarna lära sig hjärtmassage

0:55 min

Fem ledare från alla VIK Hockeys ungdomslag, där damerna ingår, får lära sig hjärt- lungräddning framöver. 

P4 Västmanland har tidigare berättat att det inte finns krav på vare sig ambulans eller läkare på VIK Hockeys matcher i Damettan. Det här är helt enligt reglerna; inte ens i damernas högsta division, Riksserien, finns det några sådana krav.

– Nu har vi lite tur som har en före detta brandman hos oss som kan ta de värsta grejerna, men det finns ju mardrömsscenarier som vi kanske inte klarar av att hantera, sa Micke Hjorth, en av VIK-damernas ledare, i P4 Västmanland då. 

Men nu har Sisu Idrottsutbildarna agerat, och bjudit in fem ledare per ungdomslag i VIK på HLR-utbildning

– Alldeles utmärkt initiativ. Det handlar inte bara om hjärt-lungräddning i det här paketet, utan också om akut omhändertagande av skadade, med andning/blödning/chock, kommenterar Micke Hjorth, som helst ser att det blir ett krav att ha utbildningen om man ska bli ledare. 

VIK Hockeys klubbchef Johan Fägerblad säger:

– Vi hoppas egentligen att ingen får användning av den här utbildningen, det är ju så enkelt, men det ska bygga en trygghet att den finns där, och att ett par ledare i varje lag har den här utbildningen om någonting skulle hända.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista