Polisinsats i centrala Västerås
Polisinsats i centrala Västerås. Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges Radio.

Så farliga är dina medtrafikanter

1:27 min

Många lyssnare har reagerat efter nyheten idag om Västmanlands farligaste väg, länsväg 252 med tre dödsolyckor under 2015. Många kör trafikfarligt menar de. Forskaren Sonja Forward ger sin förklaring till beteendet.

Livlig diskussion om trafiksäkerhet på vår Facebook-sida. Tyck till du också!

Sonja Forward, doktor i psykologi och transportforskare på Statens väg- och transportforskningsinstitut, säger att en del har en övertro på sin egen körförmåga.

– Det finns den här gruppen som vet mycket väl att det finns regler, att man ska följa hastigheter, att man ska hålla avstånd mellan bilar, och så vidare. Men de tycker inte själva att det berör dem.

– De tycker att det är bra om andra gör det, men de själva tycker att de är så pass bra att de inte ska behöva följa reglerna. De har sina egna regler. Det är dem som ställer till det för alla andra, säger Sonja Forward.

Förra året inträffade 13 dödsolyckor i trafiken i Västmanland. Tre av dessa var på väg 252 mellan Hallstahammar och Surahammar visar siffror från Transportstyrelsen.

På Sociala medier har diskussionen varit intensiv idag om säkerheten i trafiken. Många vittnar om medtrafikanter som man upplever som direkt farliga ute på vägarna. Här är ett par exempel från P4 Västmanlands Facebook-sida:

252:an är som rysk roulette, man vet aldrig när det smäller. Är väl inget fel på vägen, utan alla kamikazeförare som ska ligga först till varje pris. Nästan dagligen ligger nån bil så nära skuffen att man inte ser lysena på den. Behövs inte mycket förrän olyckan sker. Är man jäktad kan man väl åka 10 minuter tidigare.

Pendlar från Surahammar på 252:an och E18 mot Köping och det är inte kul med andra trafikanter som kör för fort, gör livsfarliga omkörningar vid dålig sikt och i kurvor, ligger och nosar en i baken och långtradare som tar upp mycket plats och ligger för tätt inpå. Har alltid hjärtat i halsgropen när jag kör och är lättad när jag kommit fram och hem igen helskinnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista