Vicki Skure Eriksson (C) ordförande i Västerås grundskolenämnd. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
Vicki Skure Eriksson (C) ordförande i Västerås grundskolenämnd. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Fler barn kräver fler förskolor i Västerås

1:23 min

Antalet barn har ökat i Västerås, vilket gör att staden måste ta fram fler platser i skolor och förskolor.

– Det beror mycket på att vi har en väldigt hög inflyttning till Västerås, vilket gör att vi får fler barn och elever som ska in i förskolor och skolor, säger Vicki Skure Eriksson (C) som är ordförande i Västerås grundskolenämnd.

Att människor flyr krig och terror och kommer till Västerås spelar en viss roll i att barnen blivit fler, men den största delen är alltså annan inflyttning, att staden helt enkelt växer.

Tidigare sjönk antalet elever i staden, flera skolor lades ner och förskolor flyttades in i tomma skollokaler.

Men nu när det har vänt behöver skolorna ha tillbaka lokalerna.

– När det var en minskning löste vi det genom att flytta in förskolor i skollokaler och förtäta på det viset. Nu ser vi att på många av de områden där vi har förskolor i skollokaler måste vi använda dem som skollokaler igen, så då måste vi bygga nya förskolor.

På frågan om när det här behöver vara fixat svarar Vicki Skure Eriksson:

– På vissa ställen är det ju igår.

Trots det kommer inga kommunala skolor och bara en ny kommunal förskola att byggas klar under 2016. Den som ska se till att det finns plats för Västeråsbarnen är ju ändå staden.

– Vi har ju ett övergripande ansvar att se till att våra barn och elever har förskolor och skolor i sitt närområde och det är vårt ansvar att se till att ordna det, säger Vicki Skure Eriksson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista