Liselott Sjöqvist, biträdande sjukhushef Västerås
Liselott Sjöqvist, biträdande sjukhushef Västerås Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio Västmanland

Landstinget svarar om överbeläggningar

"Vi använder kompetensen på fel sätt"
4:36 min

Det är inte så enkelt som att anställa flera medarbetare. Så svarar landstinget på kritiken från Vårdförbundet om platsbrist på sjukhuset i Västerås.

Vårdförbundets kritik gäller överbeläggningar och brist på personal som leder till att patienter får ligga ute i korridorerna, bland annat på kirurgkliniken.

Vårdförbundets ordförande Janí Stjernström säger att detta äventyrar patientsäkerheten.

Landstingets biträdande sjukhuschef Liselott Sjöqvist, säger att sjukhusledningen konstant jobbar för att lösa problemen, men att det inte är så enkelt som att anställa fler. Hon säger att det är två saker som är i fokus, dels patientens vårdflöde och dels att använda varje medarbetares kompetens på rätt sätt.

Liselott Sjöqvist säger att landstinget i mars startar ett arbete för att bättre kunna ta tillvara samtliga medarbetares kompetens på bästa sätt.

– Jag tror att vi använder sjuksköterskekompetensen på fel sätt. Vi kan använda många yrkesgrupper, bland annat undersköterskor, till att utföra uppgifter som idag ligger på sjuksköterskorna, säger Liselott Sjöqvist till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".