Frustrerad.
ARKIVBILD Foto: Jonna Spiik/Sveriges Radio.

Router och antenn till kunder utan täckning när Telia klipper kopparnätet

1:45 min

Telia tar bort det gamla kopparledningsnätet och går över till mobila lösningar för bredband och telefon. Kunder på landet är oroliga.

Enligt Telia kommer de nya lösningarna som ersätter kopparledningarna att göra det möjligt att bland annat streama film på ett annat sätt än tidigare.

Men de kunder som bor på landet, utan bra mobiltäckning, känner sig osäkra på att det kommer att fungera med det mobila bredbandet som ersätter kopparledningarna, och den osäkerheten märker Westmannastiftelsen som äger Ängsö utanför Västerås.

– Man är klart orolig att man inte ska kunna sköta sitt företag eller ha uppkoppling, och det här blir ett problem om man inte får ett alternativ när man släcker det här 2016. Man hänvisar ofta till 3G- och 4G-nätet, men det är ju inte utbyggt överallt i Västmanland, utan det finns vita fläckar, säger stiftelsens ordförande Andreas Porswald (MP).

För kunder som inte får ett fungerande mobilt bredband kommer Telia erbjuda kompletteringar, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia: 

– De kunder som berörs kommer att få en särskild ersättningslösning där vi erbjuder en adapter, en router, som man kopplar till sin vanliga telefon, men över det mobila nätet, och det går också att förstärka signalen till det mobila nätet med en yttre antenn.

Får man den här routern och antennen gratis?

– De kunder som berörs i det här läget får den här lösningen, och sen tittar man på olika erbjudandelösningar där både pris och surf ska överensstämma med det man har haft på kopparen, säger Inger Gunterberg.

Fastighetsägaren på Ängsö, Westmannastiftelsen, undersöker nu möjligheten att erbjuda Ängsöborna fiber på ön i samband med att man drar ut färskvatten, men det är inte klart, säger ordförande Andreas Porswald (MP). Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista