Namnkommunkampen: Alla kommunalråd i Västmanland
1 av 11
Två kommunalråd toppar listan över namntäthet i den egna kommunen. En ligger i botten. Foto: Sveriges Radio
Namnkommunkampen: Norberg
2 av 11
Norberg är den Åsa-tätaste kommunen i Västmanland.
Namnkommunkampen: Skinnskatteberg
3 av 11
I Skinnskatteberg ligger Carina på första plats.
Namnkommunkampen: Västerås
4 av 11
I Västerås ligger Anders på andra plats.
Namnkommunkampen: Surahammar
5 av 11
I Surahammar ligger Tobias på andra plats.
Namnkommunkampen: Kungsör
6 av 11
I Kungsör ligger Per, som Pelle egentligen heter, på tredje plats.
Namnkommunkampen: Fagersta
7 av 11
I Fagersta ligger Marino på tredje plats.
Namnkommunkampen: Arboga
8 av 11
I Arboga ligger Agneta på fjärde plats.
Namnkommunkampen: Sala
9 av 11
I Sala ligger Carola på fjärde plats.
Namnkommunkampen: Köping
10 av 11
I Köping ligger Elizabeth (alla stavningar) på sjunde plats.
Namnkommunkampen: Hallstahammar
11 av 11
I Hallstahammar ligger Catarina på tionde plats.

Skinnskatteberg är Carina-tätast och Norberg Åsa-tätast

3:07 min

Efter att tre Carola från Sala varit med i radio samma dag uppkom teorin: Sala är den Carola-tätaste kommunen i Västmanland. Det visade sig inte stämma, men vi hittade den Carina-tätaste kommunen och den Åsa-tätaste. 

Det låter tillkrånglat men det är det inte. Det vi har undersökt är hur vanligt kommunstyrelsens ordförandes förnamn i Västmanlands tio kommuner är i den egna kommunen jämfört med Västmanlands andra kommuner. Kartan har vi döpt till #carolakartan efter det första namnet vi undersökte. 

Båda kommunstyrelseordföranden var glada och förvånade när vi kom med den glädjande nyheten. 

– Tack, om det nu är något att gratulera till. Jag har själv inte reflekterat att Norberg är särskilt Åsa-tätt men jag tackar så mycket för upplysningen, säger Åsa Eriksson (S) i Norberg. 

– Tack så mycket. Det var en ovanlig undersökning. Jag stöter inte på så många Carina om dagarna, men jag känner två stycken, säger Carina Sandor (L) i Skinnskatteberg. 

Det är cirka 0,15 procent av Salas befolkning som heter Carola, det ger kommunen en fjärdeplats. Slagna av Skinnskatteberg, Hallstahammar och Surahammar. 

Efter en hel del statistisk stringens kan vi konstatera att det bara är två kommuner av Västmanlands tio som har en kommunstyrelseordförande som heter som den största andelen kommuninvånare. Vi kan också se i siffrorna att Elizabeth Salomonsson (S) i Köping delar sitt förnamn med flest länsbor. Totalt finns det 5 502 personer som heter Elisabeth med olika stavningar. Marino Wallsten (S) i Fagersta delar sitt namn med färst personer. Totalt finns det 11 stycker Marino i länet.

Undersökningen gjorde 23 februari 2016 och omfattar de namn som finns i offentliga register. Till exempel finns inte de som har skyddad identitet med i listan och inte heller personer under 18 år. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista