Hans Ljungbeck.
Hans Ljungbeck menar att hans hus fick sprickor efter sprängningarna. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio.

Sprängningar kan ha orsakat sprickor i Hans hus

"Accepterat att man inte kan slåss mot sin kommun"
1:46 min

När det nya shoppingcentret på Erikslund började byggas i Västerås år 2008 påpekade villaägare på Skälby och Bäckby att de fick sprickor i sina fastigheter på grund av de sprängningsarbeten som utfördes. 

Villaägarna ville att kommunen skulle betala ersättning för sprickorna som uppstod, men kommunen sa nej.

En av villaägarna, Hans Ljungbeck, gav efter många vändor upp och lagade sprickorna själv.

– De skador som uppstod på huset var sprickor i lecablock-grunden som det sedan blev sättningar i och det fortplantade sig upp i teglet där tegelstenarna sprack. De delade på sig, säger Hans Ljungbeck.

Ett externt konsultföretag mätte vibrationsnivån och besiktade husen. De kom fram till att sprickorna hade orsakats av grundvattensänkningar och att skadorna inte hade med sprängningsarbetet att göra.

Hans Ljungbeck höll inte med och stämde kommunen men efter många om och men beslutades det att det här inte var ett mål för tingsrätten utan för miljödomstolen.

Hans valde att fortsätta och tog målet dit men efter ännu mer byråkrati valde han att inte gå vidare. Därför har aldrig en domstol avgjort vilken part som hade rätt.

– Eftersom jag blev dömd att betala rättegångskostnaden trots att det inte blev någon rättegång hade jag inte råd att fortsätta.

– Jag har släppt det här nu och accepterat att man som liten samhällsmedborgare inte kan slåss mot ett stort företag och inte heller mot sin kommun. För jag som privatperson har inte de ekonomiska resurserna.

Just nu byggs en ny väg mellan Hallstahammar och Surahammar och i samband med bygget så sprängs det även där. Boende i närheten har känt av skakningar i huset och Hans Ljungbeck säger att det är viktigt att de boende som berörs kräver en besiktning.

– Jag tycker att de ska stå på sig att den som utför sprängningarna måste besiktiga husen så snabbt som möjligt för att konstatera vad som är utgångsläget. Sedan en gång till under jobbet och sedan slutbesiktiga för att se vad som har hänt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".